Blog Baard en Co

De beste scheerkwasten en bijhorende voor- en nadelen!

bij Jeroen Convens op Oct 07, 2022

De beste scheerkwasten en bijhorende voor- en nadelen! - Baard en Co

De beste scheerkwasten en bijhorende voor- en nadelen! Welke moet je kiezen?

De baardgroei van de gemiddelde man kan behoorlijk verschillen. Sommige mannen vinden het daarom enorm lastig om een set degelijke scheerproducten te vinden. Een kwalitatieve scheerborstel mag binnen deze selectie zeker niet ontbreken. Ben je benieuwd naar de beste scheerkwasten van dit moment, dan ben je hier aan het juiste adres!

In deze blogpost vind je meer informatie over deze producten en de daarbij horende voor- en nadelen. Hopelijk kun je na het lezen van onderstaand artikel de perfecte scheerborstel vinden, die volledig bij je persoonlijke wensen en behoefte past.

Wat kenmerkt goede scheerkwasten?

Aangezien er behoorlijk wat variatie bestaat binnen deze reeks producten, staan hieronder eerst een aantal kenmerken van de scheerkwast omschreven. Aan de hand van deze kenmerken kun je meestal vrij snel bepalen of de scheerborstel bij je past.

Belangrijk is natuurlijk het haar van de scheerkwast. Deze bepaalt namelijk voor een groot deel ook de kwaliteit van het product. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur kun je tegenwoordig kiezen uit scheerkwasten die voorzien zijn van varkenshaar, synthetisch haar en dassenhaar.

Het verschil zit hierbij vooral in de zachtheid en de dikte van de haren. Daarnaast houden sommige soorten haar van een scheerkwast meer vocht vast dan anderen. De hoeveelheid vocht bepaalt grotendeels hoeveel scheerschuim er ontstaat bij het kloppen van de kwast.

Bovendien zorgt een kwalitatieve scheerborstel ervoor dat het scheerschuim gelijkmatig over de gezichtshuid en baard van de man wordt verdeeld. Ook de weerstand van het haar t.o.v. de huid is belangrijk, hiermee worden namelijk overtollige en dode huidcellen verwijderd.

Dassenhaar scheerkwasten

Een scheerkwast gemaakt van dassenhaar biedt doorgaans de meeste comfort tijdens het scheren. Dassenharen zijn zacht en hierdoor de favoriete keuze onder mannen die nat scheren. De haren kunnen daarnaast makkelijk vocht opnemen waardoor binnen no-time een flinke laag schuim ontstaat.

Daarnaast is de kwaliteit van dassenhaar doorgaans erg goed waardoor de scheerkwasten langer meegaan dan anderen. De haren van een das zijn echter minder makkelijk verkrijgbaar, waardoor de prijs van deze scheerkwasten gemiddeld gezien iets duurder ligt dan normaal.

Binnen deze categorie bestaan doorgaans drie verschillende opties. Er bestaam namelijk dassenhaar scheerkwasten in de vorm van een Silvertip, Super badger en Best badger. De Silvertip variant bestaan uit onwijs zachte dassenharen die afkomstig zijn van de rug en de nek van de das. De Super badger bevat relatief zachte haren van het ruggedeelte en de Best badger heeft ook zachte haren, alleen deze zijn afkomstig van het buikgedeelte van een das. Hieronder staan de voor- en nadelen van deze scheerkwasten nog even kort op een rijtje!

Voordelen van dassenhaar

 • Erg zachte haren
 • Neemt veel vocht op
 • Produceert rijkelijk scheerschuim
 • Zacht en comfortabel voor de huid
 • Duurzaam

Nadelen van dassenhaar

 • Duur
 • Steeds minder verkrijgbaar
 • Dierlijke haren

Varkenshaar scheerkwast

Varkenshaar scheerkwasten

Een scheerkwast die gemaakt is van varkenshaar is doorgaans goedkoper dan dassenhaar scheerkwasten. Daarnaast zijn de haren van een varken meestal een stuk ruwer en dikker, waardoor het huidgevoel tijdens het scheren een stuk intenser aanvoelt. Het voordeel hiervan is dat een scheerkwast van varkenshaar gemakkelijk harde zeep opneemt.

Bij regelmatig gebruik van deze scheerkwasten zul je merken dat de ruwheid iets minder wordt. Dit komt omdat na verloop van tijd de punten van varkenshaar zullen splijten. Ook varkensharen houden relatief veel vocht vast, waardoor het geen enkel probleem is om hiermee een flinke hoeveelheid schuim te ontwikkelen.

De meeste varkenshaar scheerkwasten zijn geel of wit van kleur en zijn verkrijgbaar tegen een betaalbare prijs.

Voordelen van varkenshaar

 • Goedkoop
 • Neemt makkelijk harde zeep op
 • Produceert makkelijk scheerschuim

Nadelen van varkenshaar

 • Ruwe haren
 • Intenser huidgevoel
 • Dierlijke haren

Scheerkwasten Synthetish

Synthetisch haar scheerkwasten

Wil je tijdens het scheren liever geen dierlijke producten gebruiken? Kies dan voor een scheerkwast die bestaat uit synthetische haren. Deze producten hebben tegenwoordig een zachtheid die bijna niet te onderscheiden is van dassenhaar. Ook de prijs van een synthetische scheerkwast is betaalbaar. De prijsklasse zit gemiddeld tussen die van dassenhaar en varkenshaar in.

Aangezien deze kwasten doorgaans ook gewoon voldoende vocht vasthouden, zul je merken dat het verschil betreft de hoeveelheid scheerschuim die je hiermee kunt ontwikkelen nagenoeg gelijk is ten opzichte van de concurrentie.

Hierbij komt dat scheerkwasten van synthetisch haar sneller opdrogen dan anderen. Ideaal voor als je bijvoorbeeld onderweg bent of op reis naar een ver land.  Ook zijn synthetische haren ideaal voor mensen met een gevoelige huid, acne of allergieën.

Dit komt omdat het drogen van deze kwast minder lang duurt dan scheerkwasten gemaakt van dassen- of varkenshaar. Je kunt synthetische scheerkwasten namelijk binnen no-time schoonmaken. Zo kunnen bacteriën zich minder snel tussen de kwastharen ophopen, waardoor de kans op een geïrriteerde huid na het scheren zal afnemen.

Voordelen van synthetisch haar

 • Lange levensduur
 • Zachte haren
 • Hygiënischer in gebruik
 • Produceert rijkelijk scheerschuim
 • Zacht en comfortabel voor de huid
 • Betaalbaar

Nadelen van synthetisch haar

 • Neemt iets minder makkelijk vocht op
 • Minder bestand tegen heet water

 

Welke scheerkwast kies je?

Uiteindelijk is het natuurlijk nog de vraag welke scheerkwast bij je wensen past. Dit is grotendeels afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Ben je bijvoorbeeld vegan of zwaar tegen het gebruik van dierlijke producten? Maak dan logischer wijze gebruik van een synthetische scheerkwast.

Geef je de voorkeur aan de authentieke manier van scheren? Waarschijnlijk valt de keuze dan alsnog op een scheerkwast gemaakt van dassenhaar. Ben je toch eerder geneigd om te kiezen voor de meest goedkope optie? Ga dan voor een scheerkwast van varkenshaar!

Bedenk je hierbij echter wel dat de fabrikanten van synthetische scheerkwasten de laatste jaren flink wat terrein binnen deze branche hebben veroverd. Dit heeft er grotendeels mee te maken dat steeds meer mannen liever geen dierlijke producten gebruiken, maar de voorkeur geven aan een duurzaam scheerproduct waarbij geen dierenleed is toegepast.

Meer weten?

Wil je meer weten over de beste scheerkwasten en daarbij horende voordelen? Aarzel dan niet om contact op te nemen! Wij antwoorden graag en snel op uw vraag.