Blog Baard en Co

Wat baardolie doet en hoe je het gebruikt

bij Jeroen Convens op Oct 07, 2022

Wat baardolie doet en hoe je het gebruikt - Baard en Co

Wat baardolie doet en hoe je het gebruikt

De wereld van baardolie kan overweldigend zijn, vooral als je nieuw bent in het laten groeien van een baard en nog nooit baard producten hebt gebruikt. Baardolie is een conditioner die gebruikt wordt om baardhaar te hydrateren als ook te verzachten. Baard olie is bovendien effectief om de huid onder de baard te hydrateren.

Mannen gebruiken baardolie om hun baard er voller, zachter en tammer uit te laten zien. Het wordt ook gebruikt om je huid te hydrateren, zodat de haarzakjes gezond blijven, baardgroei gestimuleerd wordt en je sneller een volle baard krijgt. We geven je meer informatie over wat baardolie voor een werking heeft en hoe je het toepast.

Bekijk hier ons aanbod baardolie!

Wat doet baardolie?

Baardolie werkt als een conditioner voor je baard en, wat belangrijker is, voor de huid onder de baardgroei. Iedere huid produceert een natuurlijke olie, wat we Sebum noemen. Sebum is een ander woord voor talg, een vetachtige substantie die geproduceerd wordt door talgklieren. Deze vetachtige substantie heeft een beschermende werking en houdt haar en huid soepel.

Talg is daarom van cruciaal belang voor de algemene gezondheid, conditie en verschijning van je baard. Onder de douche wordt het talg weggehaald door de agressieve detergenten die in gewone zeep voorkomen. Baardoliën helpen deze natuurlijke olie te repliceren en voorkomen dat je baard droog, broos en stug wordt. Daarnaast voegt baardolie een heerlijke geur en lichte glans toe.

Ingrediënten van baard olie

Baard olie bestaat hoofdzakelijk uit draagoliën en etherische oliën. Draagoliën zijn de ingrediënten die het meeste zware werk doen als het gaat om het conditioneren, hydrateren en verzachten van je huid en baard. Etherische oliën voegen de geur component toe, waardoor het gebruik van baard olie nog aangenamer is.

Etherische oliën bevatten meestal ook wat ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. Jojoba en castor olie zijn twee van de beste en meest gebruikte draagoliën. Je vindt deze twee ingrediënten dan ook in de meeste baardoliën terug. Maar er zijn nog meer veelgebruikte draagoliën voor baard olie, zoals:

 • Castor olie
 • Jojoba olie
 • Kokosolie
 • Arganolie
 • Zoete amandel olie
 • Druivenpit olie
 • Abrikozenpit olie
 • Zonnebloemzaadolie
 • Rozenbottel olie

Waarom baardverzorging belangrijk is

Baardverzorging is belangrijk, zodat je er goed verzorgd uit ziet. Net zoals je haren wassen en in model brengen, is dat bij een baard ook van belang. Je wilt toch goed voor de dag verschijnen? Daarnaast kan jouw baard wel wat extra verzorging gebruiken als je last hebt droge, doffe, kroezige of stugge baardharen. Als ook baard jeuk, baardroos en geïrriteerde huid onder de baardgroei.

Baard & Co raad iedereen met een baard aan om baardverzorging producten te gebruiken. Of je nu een stoppelbaard, getrimde baard, weinig baardgroei, een baard zonder snor hebt, het maakt niet. Voor een stoppelbaard heb je maar 1 tot 2 druppeltjes baardolie per dag nodig. Met een lange of volle baard adviseren we 5 druppeltjes te gebruiken. Vergeet daarbij niet de huid goed mee te nemen.

Baardverzorging is van belang om irritaties en baard jeuk te voorkomen, een gezonde glans te krijgen en de baard mooi in model te houden. Bovendien hydrateer je met natuurlijke baardolie de huid onder de baard en is een goede hygiëne natuurlijk ook niet verkeerd. Niets is vervelender als je een geïrriteerde huid hebt, dit wil je toch liever voorkomen dan genezen. Met de juiste baardverzorging ben je gezonder en zie je er ook zelfverzekerder uit. De beste baardverzorging producten koop je eenvoudig in de online winkel van Baard & Co.

Voordelen baardolie

Voor het gemak hebben wij de voordelen van natuurlijke baardolie voor je op een rij gezet:

 • Baard olie bevat voedzame oliën
 • Minder baard jeuk en irritaties
 • Hydrateert de huid én baardharen
 • Minder baardroos
 • Haarzakjes blijven gezond
 • Je baard glanst mooi
 • Boost voor je haren en gezichtshuid
 • Je ziet er netjes en verzorgd uit

Hoe baardolie gebruiken?

Denken over baardolie gebruiken

Doseer de baardolie in je hand en verwarm deze vervolgens tussen je handpalmen. Breng de olie direct op de huid onder je baard aan en daarna op het haar. Belangrijk is dat je de olie goed aanbrengt bij de wortel van de baardharen. Gebruik vervolgens een zwijnenharen borstel of baardkam om de olie gelijkmatig te verdelen en je baard in vorm te brengen.

Het aantal druppels is afhankelijk van de lengte en de dikte van de baardharen. Na het aanbrengen van de olie kan je de baard makkelijker in vorm brengen en borstelen. Natuurlijke baardolie maakt de baardharen zachter en splijten daardoor minder snel, wat de baardgroei bevordert.

Hoeveel baardolie gebruiken

Hoeveel baardolie gebruiken hangt af van de lengte en dikte van de baard. Onderstaand geven we je een richtlijn van hoeveel druppels je kan gebruiken. Houd in het achterhoofd dat het een richtlijn is, oftewel jij bepaalt hoeveel jouw baard nodig heeft en wat het beste werkt. Breng niet te veel aan, want olie verdampt niet zoals water wel doet. Als je teveel aanbrengt kan het uiteindelijk gaan druppelen.

Hoe vaak je baardolie druppels aanbrengt is afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste zijn niet alle baardoliën gelijk en ten tweede speelt de vochtigheid ook een rol. Bijvoorbeeld mannen die een korte baard hebben en in een vochtig klimaat leven, hebben slecht 1x in de paar dagen baardverzorging nodig. Wanneer je in een droog klimaat leeft, kan het voorkomen dat je meerdere keren per dag baardolie druppels nodig hebt. Voor een gezonde en verzorgde baard adviseren wij dagelijks gebruik, bij voorkeur in de ochtend.

Baardlengte

Druppels baardolie

Frequentie

< 1 cm

2-3 druppels

1x per dag

1 tot 3 cm

3-4 druppels

1x per dag

3 tot 10 cm

5-6 druppels

1x per dag

> 10 cm

6 en meer druppels

1-2x per dag

Hoe lang duurt het voor baardolie werkt?

De belangrijkste voordelen van het gebruik van baardolie (hydratatie en geur toevoegen aan je baard) treden onmiddellijk in werking bij gebruik. Baardoliën van Baard & Co zijn licht en niet vettig, waarbij je baard de olie als een spons absorbeert. Bij consequent gebruik kan het een paar weken duren voordat de verzachtende en verzorgende effecten merkbaar zijn. Vooral als je een lange baard of een volle baard hebt.

Helpt baardolie tegen jeuk?

Ja, baardolie helpt jeuk voorkomen en stopt ook de jeuk aan baard. De meest voorkomende baardjeuk treedt op tijdens de eerste weken van de groei, als de haren beginnen te krullen en in de huid prikken. In deze periode heeft je huid wat hulp nodig om zich aan de nieuwe groei aan te passen. Je huid produceert nog niet voldoende talg, waardoor deze ook wat droger aanvoelt dan je gewend bent. Baardolie helpt de baardharen te verzachten en geeft extra hydratatie aan je huid. Daardoor voorkomt het huidirritatie.

Helpt baardolie tegen schilfers? Ja, doordat je huid en baard gehydrateerd blijft door de heerlijke baardolie, helpt het ook tegen schilfers. Schilfers ontstaan wanneer je huid droog is. De baardolie zorg ervoor dat je huid gevoed wordt en vochtig blijft. Dit zorgt er vervolgens voor dat op nieuwe plekken baardharen voor het eerst doorkomen.

Baard jeuk bij volle baard

Als je baard jeuk ervaart bij een langere of volle baard, is dat waarschijnlijk een aanwijzing voor overmatige droogheid van zowel de huid als het haar. Gebruik een baardshampoo en baardconditioner, welke zo ontworpen zijn dat ze mild voor je gezicht zijn. Zoals RAW Naturals Rustic Beard Shampoo en conditioner welke je in de online shop van Baard & Co kan kopen. Pas op dat je een lange baard niet te vaak wast. Voeg baardolie of baardbalsem toe aan je verzorgingsroutine om het baardhaar en de huid verder te verzorgen.

Exfolieer de huid onder de volle baard met een zwijnenharen borstel. Dit helpt de onder het haar vastzittende dode huid te verwijderen en de olie beter over de baard te verdelen. Let op, scrub je huid niet, maar exfolieer. Wat is het verschil tussen scrubben en exfoliëren? Exfoliëren is een zachtere manier om dode huidcellen te verwijderen, en wordt ook wel peeling genoemd. In tegenstelling tot scrubben, haal je de oude huidcellen niet van je huid, maar deze worden losgemaakt. Voor je gezicht is dit een betere manier om van dode huidcellen af te komen.

Wat is baardroos?

Net als met je hoofdhaar kan je met baardhaar ook roos krijgen. Baardroos zijn schilfertjes die van je baard afkomen. In de meeste gevallen is baardroos een signaal dat je de huid onder je baard moet peelen. Behandel het op dezelfde manier als je doet bij een lange baard die jeukt. Dus gebruik baardshampoo & conditioner, een zachte borstel met zwijnenharen voor het borstelen en voeg baardolie toe aan je verzorgingsroutine. Baardolie helpt tegen schilfers en jeuk.

Als je last hebt van overmatige schilfering en baardjeuk die je maar niet onder controle krijgt, kun je seborroïsche dermatitis hebben. Seborroïsche dermatitis is een huidaandoening, die bij baardmannen voorkomt en goed te behandelen is. Mits je het op de juiste manier aanpakt. Als je geprobeerd hebt de schilfertjes op eigen houtje te verzorgen, zonder resultaat, neem dan contact op met je huisarts of een dermatoloog.

Heeft baardolie bijwerkingen?

Sommige mensen kunnen allergische reacties krijgen op ingrediënten die in baardoliën verwerkt zijn. Oliën afkomstig van planten en vruchten zijn vaak allergeen, maar dit is een mogelijke bijwerking bij alle cosmetische producten - niet één die uitsluitend bij baardolie voorkomt. Geurmengsels die in cosmetische producten zoals baardolie voorkomen, kunnen ook irritatie veroorzaken bij mensen met een zeer gevoelige huid.

Wanneer baardolie gebruiken?

Het beste kan je baardolie ’s morgens gebruiken, na het wassen van je gezicht. Verzorg je baard dagelijks met een heerlijke geurende baardolie. Niet alleen ruikt je baard heerlijk, maar deze glanst ook mooi. Indien het klimaat erg droog is, zoals in de zomer, kan je overwegen aan het einde van de middag of voor het slapen gaan nog een paar druppels baardolie aan te brengen. Bovendien raden wij aan met baardolie te beginnen zodra je start met het laten groeien van je baard. Het verzorgt namelijk de haarzakjes, zorgt ervoor dat je haar zachter wordt en vermindert baart jeuk.

Kan baardolie je baard sneller laten groeien?

Er is nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat baardolie de groei van baardhaar stimuleert. Wat baardolie wel doet is de haarzakjes verzorgen en de haren gezond houden. Dat wil zeggen, het gaat gespleten punten tegen, waardoor je haar beter groeit, sterker is en niet snel afbreekt. Gebruikers van baardolie hebben zeker profijt van de verzorgende werking die deze olie heeft. Alles start met een goede gehydrateerde huidconditie waardoor baardhaar kan groeien. Hiermee creëer je dus de beste manier om je haren te laten groeien.

Dat gezegd hebbende, baardgroei wordt bepaald door genetica. Uitwendige producten zoals baardolie kunnen je DNA niet veranderen en je in een Viking veranderen als je dat nog niet bent. Er zijn nog wel een paar dingen die je kunt proberen als je jouw baard een oppepper wilt geven. Zoals minoxidil en een biotine supplement als baard groei middel.

Biotine supplement

Biotine verbetert de keratine infrastructuur van het lichaam. Keratine is een essentieel eiwit waaruit het haar, de huid en de nagels zijn opgebouwd. Het resultaat is gezonder, dikker haar, zowel op de hoofdhuid als op het gezicht. Biotine zal de genetica van je baard niet veranderen. Maar als je niet genoeg van deze vitamine binnenkrijgt in je dagelijkse voeding, kan een biotine supplement je helpen je baard optimaal te laten groeien.

Minoxidil

Minoxidil wordt gebruikt in producten tegen haaruitval. Er is beperkt onderzoek naar de effectiviteit ervan bij het bevorderen van de groei van gezichtshaar, maar een groeiende gemeenschap mannen beweert dat het lukt. Minoxidil is de moeite waard om te bekijken als niets anders voor je werkt.

Wat is de beste baard olie?

Er zijn tegenwoordig zo veel baardoliën verkrijgbaar. Het bepalen van de beste baard olie komt neer op wat het beste werkt voor je baard in een geur die je lekker vindt. Natuurlijk vinden wij Baard & Co, met zijn unieke mengsel van abrikozenpit, jojoba, amandel, arganolie en rozenbottel oliën, de beste baard olie.

Hieronder noemen we 5 baardolies die zeer geliefd zijn bij de klanten van Baard en Co:

Je kunt Baard & Co baardolie risicoloos uitproberen met onze 100% tevredenheidsgarantie. Mocht je nog vragen hebben over onze baard producten in de online shop, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We geven je ook graag advies over welke baardolie en andere producten je kan gebruiken voor een goede, gezonde en glanzende baard.

 

Tags: