Scheerkwasten

17 Producten


Welke scheerkwast moet ik kiezen?

Een kwalitatieve scheerborstel mag tijdens en scheerbeurt zeker niet ontbreken. Want zonder een goede scheerborstel geen goede scheerzeep. Zonder goede scheerzeep geen goede scheerbeurt, met irritaties en wondjes tot gevolg. 

Op deze pagina vind je meer informatie over scheerkwasten en de daarbij horende voordelen. Hopelijk kun je na het lezen van onderstaande informatie de perfecte scheerborstel vinden, die volledig bij je persoonlijke wensen en behoefte past.

Wat kenmerkt de beste scheerkwasten en waarom zou je een gebruiken?

Belangrijk is natuurlijk het haar van de scheerkwast. Deze bepaalt namelijk voor een groot deel ook de kwaliteit van het product. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, het verschil zit hierbij vooral in de zachtheid en de dikte van de haren. Daarnaast houden sommige soorten haar van een scheerkwast meer vocht vast dan anderen. De hoeveelheid vocht bepaalt grotendeels hoeveel scheerschuim er ontstaat bij het kloppen van de kwast.

De rol van de scheerkwast in de scheerbeurt wordt vaak onderschat. Een scheerkwast is onmisbaar, door het inzepen met een scheerkwast wordt de huid gemasseerd. De baardharen zullen rechter op gaan staan en kunnen dieper afgeschoren worden. Bovendien zorgt een kwalitatieve scheerborstel ervoor dat het scheerschuim gelijkmatig over de gezichtshuid en baard van de man wordt verdeeld. Ook de weerstand van het haar t.o.v. de huid is belangrijk, hiermee worden namelijk overtollige en dode huidcellen verwijderd. Wij adviseren daarom ook altijd een scheerkwast te gebruiken.

Scheerkwast soorten haar

 • Silvertip dasharen
 • Super Badger haren
 • Dual-band dasharen
 •  Fijndashaar
 • Graudasharen
 • Varkenshaar scheerkwasten
 • Silvertip Fibre
 • Black Fibre
 • Paardenharen

Dassenhaar scheerkwasten

Een scheerkwast gemaakt van dassenhaar biedt doorgaans de meeste comfort tijdens het scheren. Dassenharen zijn zacht en hierdoor de favoriete keuze onder mannen die nat scheren. De haren kunnen daarnaast makkelijk vocht opnemen waardoor binnen no-time een flinke laag schuim ontstaat.

Daarnaast is de kwaliteit van dassenhaar doorgaans erg goed waardoor de scheerkwasten langer meegaan dan anderen. De haren van een das zijn echter minder makkelijk verkrijgbaar, waardoor de prijs van deze scheerkwasten gemiddeld gezien iets duurder ligt dan normaal.

Binnen deze categorie bestaan doorgaans vijf verschillende opties. Er bestaam namelijk dassenhaar scheerkwasten in de vorm van een Silvertip, Super badger Fijndashaar), Dual-band dashaar, Graudashaar en Best badger

Silvertip dasharen

De Silvertip is de fijnste en beste soort dassenhaar. De selectie van deze haren is zeer streng en maar een klein aantal haren van de das voldoen aan deze kwaliteit. De silvertip dankt zijn naam aan de witte punten die de haren hebben. De speciale kenmerken zijn de glanzende zilveren kleur aan de punt en een zwarte band die door het haar loopt. Deze dassenharen geven het meest comfortabele scheerresultaat dankzij de zachtheid van de haren en het grote vermogen vocht vast te houden. Silvertip haren zijn afkomstig van de rug en de nek van de das.

Schuimend Vermogen: ★★★★★    
Stijfheid ruggengraat (tegendruk): ★★★☆☆
Zachtheid: ★★★★☆
Wateropname: ★★★★★
Kosten: ★★☆☆☆     
Levensduur: ★★★★☆

Super Badger haren

Haren van topkwaliteit die net iets dikker zijn dan de silvertip. De haren zijn langer en hebben een kenmerkende donkere kleur in het middengebied. De haren creëren een romig en rijk scheerschuim.

Schuimend Vermogen: ★★★★☆    
Stijfheid ruggengraat (tegendruk): ★★★☆☆
Zachtheid: ★★★☆☆
Wateropname: ★★★★★
Kosten: ★★★☆☆     
Levensduur: ★★★★☆

Dual-band dasharen

Dual-band badger zijn afkomstig van de lichte vacht-delen van de varkensdas (hog badger). Dit type haar wordt niet vaak gebruikt, en daarom zijn dual-band scheerkwasten een favoriet van verzamelaars. Deze haren zijn herkenbaar aan hun opvallende witte puntjes, die sterk contrasteren met het donkere deel van het haar. Dit haartype heeft een stevig karakter.

Schuimend Vermogen: ★★★★☆    
Stijfheid ruggengraat (tegendruk): ★★★★★
Zachtheid: ★★★★☆
Wateropname: ★★★★☆
Kosten: ★★★★★     
Levensduur: ★★★★☆

Fijndashaar

Fijndashaar (fine badger; ook wel 'best badger' genoemd) is afkomstig van de onderbuik van de das en nog steeds topkwaliteit. Net iets dikker dan de haren van de super badger en de silvertip. Produceert ook een rijkelijk schuim. Om de typische vorm te verkrijgen, wordt de kroon lichtjes bijgesneden waar nodig.

Schuimend Vermogen: ★★★☆☆    
Stijfheid ruggengraat (tegendruk) : ★★★☆☆
Zachtheid: ★★★☆☆
Wateropname: ★★★★☆
Kosten: ★★★☆☆     
Levensduur: ★★★★☆

Graudasharen

Solide kwaliteit voor gebruikers die, door de stugheid van de haar, graag een groter masserend effect wensen tijdens het inschuimen. De grote beschikbaarheid van de wat dikkere en stevige haren maakt deze variant het meest voordelig geprijsd. Een aanrader voor wie mannen die van een stevige scheerbeurt houden.

Schuimend Vermogen: ★★★☆☆    
Stijfheid ruggengraat (tegendruk) : ★★★★☆
Zachtheid: ★★★☆☆
Wateropname: ★★★★☆
Kosten: ★★★★★     
Levensduur: ★★★★☆

Voordelen van dassenhaar

 • Erg zachte haren
 • Absorbeert water beter dan welke andere soort dierlijk haar of synthetische vezels
 • Dassenhaar is ongelooflijk fijn, wat wil zeggen dat elke kwast een hoge concentratie haar heeft, wat bijdraagt tot een rijker schuim
 • Zacht en comfortabel voor de huid

Nadelen van dassenhaar

 • Dure prijs
 • Steeds minder verkrijgbaar
 • Haren van een dier
 • Authentieke kwasten van dassenhaar zijn soms moeilijk te vinden, vanwege de vele goedkope imitaties op de markt

Varkenshaar scheerkwasten

Een scheerkwast die gemaakt is van varkenshaar is doorgaans goedkoper dan dassenhaar scheerkwasten. Daarnaast zijn de haren van een varken meestal een stuk ruwer en dikker, waardoor het huidgevoel tijdens het scheren een stuk intenser aanvoelt. Het voordeel hiervan is dat een scheerkwast van varkenshaar gemakkelijk harde zeep opneemt.

Bij regelmatig gebruik van deze scheerkwasten zul je merken dat de ruwheid iets minder wordt. Dit komt omdat na verloop van tijd de punten van varkenshaar zullen splijten. Ook varkensharen houden relatief veel vocht vast, waardoor het geen enkel probleem is om hiermee een flinke hoeveelheid schuim te ontwikkelen.

De haarkleuren variëren van geel tot wit, vaak met een geverfde zwarte band ter decoratie.
Schuimend Vermogen: ★☆☆☆☆    
Stijfheid ruggengraat (tegendruk) : ★★★★☆
Zachtheid: ★☆☆☆☆
Wateropname: ★★★★☆
Kosten: ★★★★★     
Levensduur: ★★★★☆

Voordelen van scheerkwasten met varkenshaar

 • Goedkope prijs
 • Neemt makkelijk harde zeep op
 • Produceert makkelijk scheerschuim
 • Wordt mettertijd zachter
 • Effectief bij het optillen van haren van de huid

Nadelen van scheerkwasten met varkenshaar

 • Ruwe haren
 • Kan de eerste paar scheerbeurten oncomfortabel stijf aanvoelen
 • Haren vallen sneller uit dan bij andere kwasten, vanwege de broze aard van zwijnshaar
 • Intenser huidgevoel
 • Haren van een dier

Synthetisch haar scheerkwasten

Wil je tijdens het scheren liever geen dierlijke producten gebruiken? Kies dan voor een scheerkwast die bestaat uit synthetische haren. Deze producten hebben tegenwoordig een zachtheid die bijna niet te onderscheiden is van dassenhaar. Ook de prijs van een synthetische scheerkwast is betaalbaar. De prijsklasse zit gemiddeld tussen die van dassenhaar en varkenshaar in.

Aangezien deze kwasten doorgaans ook gewoon voldoende vocht vasthouden, zul je merken dat het verschil betreft de hoeveelheid scheerschuim die je hiermee kunt ontwikkelen nagenoeg gelijk is ten opzichte van de concurrentie met dierlijke haren.

Hierbij komt dat scheerkwasten van synthetisch haar sneller opdrogen dan anderen. Ideaal voor als je bijvoorbeeld onderweg bent of op reis naar een ver land.  Ook zijn synthetische haren ideaal voor mensen met een gevoelige huid, acne of allergieën.

Dit komt omdat het drogen van deze scheerkwast minder lang duurt dan scheerkwasten gemaakt van dassen- of varkenshaar. Je kunt synthetische scheerkwasten namelijk binnen no-time schoonmaken. Zo kunnen bacteriën zich minder snel tussen de kwastharen ophopen, waardoor de kans op een geirriteerde huid na het scheren zal afnemen.

Silvertip Fibre

Silvertip Fibre is een hoogwaardige synthetische vezel, praktisch gelijkwaardig aan de natuurlijke silvertip dasharen. Deze haren zijn zeer zacht en hebben een extreem lange levensduur. Ze zijn minder gevoelig in het dagelijks gebruik omdat het water er sneller af druipt zodat ze sneller drogen. De volledig veganistisch vezels creëren snel een bijzonder romig schuim van scheerzeep en crèmes.

Schuimend Vermogen: ★★★★★    
Stijfheid ruggengraat (tegendruk) : ★★★☆☆
Zachtheid: ★★★★★
Wateropname: ★★★☆☆
Kosten: ★★★☆☆     
Levensduur: ★★★★★

Black Fibre

Black Fibre is een hoogwaardige synthetische vezel-imitatie van natuurlijke graudasharen. De fiberharen voelen zacht aan, maken vol schuim,
hebben een zeer lange levens duur en zijn goedkoper als echte dashaar scheerkwasten. De haren zijn, zoals de naam doet vermoeden, bijna helemaal zwart. De scheerkwast is minder kwetsbaar in het dagelijks gebruik en droogt sneller dan natuurlijk haar. De volledig veganistisch vezels creëren snel een bijzonder romig schuim van scheerzeep en crèmes. De black fibre scheerkwasten lijken op de vertrouwde graudas scheerkwasten.

Schuimend Vermogen: ★★★★★    
Stijfheid ruggengraat (tegendruk) : ★★★☆☆
Zachtheid: ★★★★☆
Wateropname: ★★★☆☆
Kosten: ★★★☆☆     
Levensduur: ★★★★★

Voordelen van synthetisch haar

 • Lange levensduur
 • Zachte haren
 • Hygiënischer in gebruik
 • Produceert rijkelijk scheerschuim
 • Zacht en comfortabel voor de huid
 • Ideaal voor degenen die veganistisch zijn of allergisch voor dierlijk haar
 • Er bestaat een grote variëteit van kwasten uit synthetische vezels, van goedkopere opties tot de kwasten die al bijna aanvoelen als echt dassenhaar

Nadelen van synthetisch haar

 • Neemt iets minder makkelijk vocht op
 • Minder bestand tegen heet water
 • Kunnen ruw aanvoelen op je huid, zelfs na vaker gebruik

Paardenharen

Paardenhaar is het alternatief voor dashaar en varkenshaar. Paardenharen worden geleverd door manages en komen beschikbaar tijdens de dagelijkse verzorging en knipbeurt van het paard. Na sterilisatie en enkele bewerkingen worden ze verwerkt in scheerkwasten. Een gunstig neveneffect van die sterilisatie is dat het de wateropname bevordert. Paardenharen bezitten een stevige backbone met zachte en gladde punten. De haren komen zowel van de manen als de staart van het paard. 

Schuimend Vermogen: ★★☆☆☆    
Stijfheid ruggengraat (tegendruk) : ★★★★☆
Zachtheid: ★★★☆☆
Wateropname: ★★★☆☆
Kosten: ★★★☆☆     
Levensduur: ★★★★☆

Voordelen scheerkwast met paardenhaar

 • Zachter dan zwijnshaar

Nadelen scheerborstel met paardenhaar

 • Houd minder water vast dan dassenhaar en sommige synthetische kwasten
 • Kan soms wat ruiken tijdens de eerste paar keer.
 • Paardenhaar vereist meer verzorging dan dassenhaar, wat wil zeggen dat het goed schoongemaakt moet worden en goed moet worden opgeborgen als het niet gebruikt wordt, om te voorkomen dat de haren voortijdig loslaten.

Welke scheerkwast kies je?

Uiteindelijk is het natuurlijk nog de vraag welke scheerkwast bij je wensen past. Dit is grotendeels afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Ben je bijvoorbeeld vegan of zwaar tegen het gebruik van dierlijke producten? Maak dan logischer wijze gebruik van een synthetische scheerkwast.

Geef je de voorkeur aan de authentieke manier van scheren? Waarschijnlijk valt de keuze dan alsnog op een scheerkwast gemaakt van dassenhaar. Ben je toch eerder geneigd om te kiezen voor de meest goedkope optie? Ga dan voor een scheerkwast van varkenshaar!

Bedenk je hierbij echter wel dat de fabrikanten van synthetische scheerkwasten de laatste jaren flink wat terrein binnen deze branche hebben veroverd. Dit heeft er grotendeels mee te maken dat steeds meer mannen liever geen dierlijke producten gebruiken, maar de voorkeur geven aan een duurzaam scheerproduct waarbij geen dierenleed is toegepast.

 

Meest gestelde vragen over scheerkwasten:

Waarom moet ik een scheerkwast gebruiken?

Vraag: Ik wil natscheren, heb ik dan een scheerkwast nodig?

Antwoord: Een scheerkwast gebruiken is de meest efficiënte en effectieve manier om gezichtshaar op te tillen van de huid en om scheercrème of -zeep op te brengen op alle plaatsen die je wilt scheren.

Dat zorgt niet alleen voor een gladdere scheerbeurt; het exfolieert, hydrateert en smeert je huid. Bovendien gebruik je minder zeep of crème dan wanneer je het met je handen zou doen. Met de scheerkwast kan je het scheerschuim goed aanbrengen en verdelen over het gezicht.

Wanneer heb ik wel of geen scheerkwast nodig?

Vraag: Ik wil me natscheren, heb ik hiervoor een scheerkwast nodig?

Antwoord:

Ja: als je gebruik maakt van scheerzeep of scheercrème. Dan heb je een scheerkwast nodig om een mooi schuim te maken.

Nee: als je gebruik maakt van scheerschuim, scheergel of scheelolie. Dit kan makkelijk met de handen worden aangebracht op de huid.

Welke scheerkwast moet ik  gebruiken voor natscheren?

Vraag: Ik wil natscheren, welk type scheerkwast heb ik nodig?

Antwoord: Dit is een zeer persoonlijke keuze. Wil je liever vegan, kwaliteit of budget vriendelijk? Er is een scheerkwast op maat van ieders wensen.

Wat is de beste scheerkwast in geval van acne of een gevoelige huid?

Vraag: Ik heb vaak last van acne en gevoelige huid, welk type scheerkwast kies ik best?

Antwoord: Gebruik een dan een scheerkwast met synthetische haren. Deze houden namelijk minder bacterien vast en zijn daardoor hygienischer.

Mijn scheerkwast verliest haar – is dat normaal?

Vraag: Tijdens het scheren met mijn scheerkwast komen er veel haren los, is dit normaal?

Antwoord: Als je scheerkwast haar verliest in alarmerende hoeveelheden of als je veel schuim moet gebruiken en vaker moet scheren om bij alle haren te komen, kun je misschien beter switchen naar een betere kwast van een andere haarsoort.

Licht verlies gedurende de eerste twee weken van gebruik is niet zo'n ramp, maar als er bosjes haar uitvallen, heb je een probleem. Denk eraan dat onderhoud essentieel is om ervoor te zorgen dat het haar goed blijft en niet in grote hoeveelheden uitvalt. Draai nooit aan de haren of was ze te energiek en laat ze altijd goed drogen nadat je de kwast hebt uitgespoeld. Als lange haren uitvallen met lijm aan de onderkant, dan is dat een teken aan de wand, dat je kwast zijn levenseinde nadert.

Mijn scheerkwast verliest haar – is dat normaal?

Vraag: Hoe weet ik  welke maat van scheerkwast te kiezen?

Antwoord: Voor de meeste mensen zijn afmetingen een kwestie van persoonlijke smaak. Als je graag een groter oppervlak met de kwast wil bestrijken, ga dan gerust voor een wat grotere kwast. Een smallere of kleinere doet uiteindelijk hetzelfde.

Hoe moet ik een scheerkwast goed onderhouden?

Vraag: Ik heb een scheerkwast maar hoe moet ik hem onderhouden?

Antwoord: Voor het gebruik van je scheerkwast geldt eigenlijk hetzelfde wat ook voor je huid geldt: als je deze na het scheren goed onderhoudt, dan blijft hij in betere conditie dan wanneer je er niet naar omkijkt. Bij gebrekkig onderhoud van je scheerkwast kun je last krijgen van schimmel tussen de haren, of haren die spontaan afbreken of uitvallen.

Als je onderstaande tips opvolgt blijft je scheerkwast langer in tip-top conditie en verleng je de levensduur van jouw scheerkwast.

 1. De scheerkwast vooraf het scheren natmaken met lauwwarm water van maximaal  40° C. Te heet water is niet goed voor de lijm- of harsverbinding.
 2. Met een draaiende beweging scheerzeep oppakken of ronddraaien in de scheerzeep of scheerkom. Ga de scheerkwast niet platdrukken in de scheerzeep of scheerkom. Hierdoor kunnen de haren klitten en breken.
 3. Een scheerkwast van Varkensharen moet je met een licht draaiende beweging gebruiken op je huid. Een scheerkwast van Dassen- en synthetische haren moet je met een lichte heen-en-weer-beweging aanbrengen. Let op, ook niet de scheerkwast platdrukken op je huid.
 4. Reinig de haren aan de binnenzijde. Dit doe je door van boven af water in de ‘kroon’ te laten stromen. Druk de zeepresten uit de haren door met je hand de haren te omsluiten en dicht te knijpen. Ga door totdat er geen zeepresten meer naar boven komen..
 5. Druk dan de haren uit elkaar om ook de haren in de taille van de scheerkwast schoon te kunnen maken. Dit is het punt waar de haren uit het handvat komen en waar ze dicht op elkaar zitten.
 6. Na het schoonspoelen het water uit de kwast voorzichtig knijpen en de kwast even droog wapperen.  Droog daarna ook het handvat, en strijk de haren luchtig over een handdoek heen.
 7. Na het gebruik altijd de scheerkwast ophangen in een scheerkwasthouder. Hierdoor kan het goed uitwasemen.
 8. Scheerkwasten nooit reinigen met (kokend) heet water of reinigings- of desinfectiemiddelen.
  Reinig eventueel een paar keer per jaar de scheerkwast met gewone haarshampoo.

Meer weten?
Wil je meer weten over de beste scheerkwasten en daarbij horende voordelen? Aarzel dan niet om contact op te nemen! Zodra wij je bericht hebben ontvangen proberen wij deze doorgaans zo snel mogelijk te beantwoorden.

 

 

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen

vergelijk0

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »