Blog Baard en Co

6 Tips om je baard te laten groeien tot een prachtexemplaar!

bij Jeroen Convens op Oct 07, 2022

6 Tips om je baard te laten groeien tot een prachtexemplaar! - Baard en Co

6 Tips om je baard te laten groeien tot een prachtexemplaar

Het is en blijft een trend; het laten groeien van je baard. Maar… baarden zijn er in vele verschillende types en soorten - van lange, volle baarden tot 3-dagenbaarden en van stoppelbaardjes tot ducktail baarden. Voor welke baard zou jij willen gaan? Wat is jouw favoriet? Welke soort past het best bij jou?

Het laten staan van je baardharen is niet zo moeilijk, maar om er ook een echt een prachtexemplaar van te maken… daar is de juiste zorg, aandacht én tijd voor nodig. En onthoud; alles wat je aandacht geeft groeit - dat geldt zeker ook voor je baard! In dit artikel geven we je 6 tips om jouw baard te laten groeien tot een prachtexemplaar.

#1 Neem de tijd en heb geduld bij het laten groeien van je baard.

De gemiddelde baardhaar groeit ongeveer net zo snel als een hoofdhaar. Het laten groeien van een baard kost dus tijd. Daarnaast is het ook nog per persoon verschillend hoeveel baardgroei je hebt; sommige mannen hebben veel baardgroei en andere mannen krijgen maar op enkele plaatsen baard- en snorharen. De baardgroei hangt af van onder andere leeftijd, erfelijkheidsfactoren en testosteron. Speciale baardverzorgingsproducten kunnen de baardgroei echter positief ondersteunen, zie ook tip #5. Maar een mooie baard laten groeien, start altijd met geduld!

Lachende man tijdens het laten groeien van een baard

#2 Niet tussentijds scheren: laat je baard zonder onderbrekingen groeien.

Misschien heb je wel eens gehoord dat als je je baard regelmatig scheert, deze beter en sneller zal groeien. Dat is een fabeltje! Wil je een mooie (lange) baard laten groeien? Laat het scheermes of scheerapparaat dan even aan de kant liggen en laat je baard eerst een tijdje groeien. Wederom, heb geduld!

#3 Zorg goed voor jezelf tijdens het laten groeien van je baard.

Het klinkt misschien vreemd, maar ontspanning en rust helpen echt bij het laten groeien van een mooie baard. Hoe dat kan? Stress en weinig slaap zijn nadelig voor het testosteronniveau. En testosteron is het natuurlijke hormoon dat de baardgroei ondersteunt. Daarnaast zorgt stress ook nog eens voor haaruitval. Dat is natuurlijk het laatste wat je wilt als je een mooie baard wilt laten groeien. Iets anders wat je testosteronniveau positief beïnvloed: sporten. Daarnaast draagt regelmatig sporten ook bij aan een betere bloedcirculatie en ook dat stimuleert de baardgroei. Zorg er dus voor dat je voldoende slaapt, sport en voor jezelf zorgt.

Oude man heet volle baard laten groeien

#4 Het juiste voedingspatroon

Ook een uitgebalanceerd voedingspatroon draagt bij aan een goede en gezonde baardgroei. Vooral voedingsmiddelen met veel eiwitten en gezonde vetten helpen het baardhaar snel en gezond te laten groeien. Vergeet dus niet om deze voedingsmiddelen te nutten. Denk bijvoorbeeld aan: vis, noten, eieren, kipfilet, zuivel en avocado. En drink daarbij veel water! Let op: alcoholische dranken hebben een negatieve invloed op het testosteronniveau. Nuttig deze dus zo min mogelijk.

#5 Gebruik (baard)verzorgingsproducten tijdens het laten groeien van je baard!

Vele vrouwen gebruiken regelmatig huidverzorgingsproducten, zoals dag- en nachtcrèmes, oliën, moisturizers en face washes. Ook als man - zeker als je een prachtige baard wilt creëren - kun je van dit soort producten profiteren. Reinig je gezicht - en vooral het gebied van je baard - regelmatig (bijvoorbeeld 1x per week) met een facescrub. Hierdoor verwijder je dode huidcellen en worden gezonde huidcellen en je bloedcirculatie gestimuleerd. Ook het gebruik van een dagcrème stimuleert een gezonde baardgroei. Het zorgt er namelijk voor dat het vochthalte van je huid optimaal blijft. Ga dus zeker op zoek naar gezichtsverzorgingsproducten - en kijk ook zeker eens in de schappen met verzorgingsproducten speciaal voor de baard - en laat die baard maar groeien!

#6 Verzorg je baard goed

Heb je inmiddels een baard? Dan is het zaak om je baard goed te blijven verzorgen. Alleen dan zal je ervoor zorgen dat jouw baard ook echt een prachtexemplaar wordt (en blijft!). Voor de verzorging en het onderhoud van je baard kun je bij veel barbiers en kapperszaken terecht, maar met een beetje oefening en informatie kan je het vaak ook prima zelf! Op internet zijn er talloze filmpjes te vinden over dé perfecte verzorging van verschillende soorten baarden. Zorg er daarnaast voor dat je kwalitatieve materialen gebruikt; een goede trimmer en hoogwaardige verzorgingsproducten, zoals baardshampoo, baardolie of baardbalsem en eventueel een baardconditioner. Heb je een snor? Dan kan je deze ook mooi in model brengen met onze snorrenwax.

Lees ook: Hoe je baard in opperbeste conditie houden?

 

Tags: