Blog Baard en Co

Safety razor: Zo gebruik je een veiligheidsscheermes

bij Jeroen Convens op Oct 07, 2022

Safety razor: Zo gebruik je een veiligheidsscheermes - Baard en Co

Safety razor: Zo gebruik je een veiligheidsscheermes

Safety razor mesjes & wegwerpscheermesjes

Safety razor mesjes zie je vooral terug in de eerste helft van de 20ste eeuw. bij het 'traditioneel' scheren van de man. Tegenwoordig kennen we echter een totaal ander beeld betreft de scheermessen voor mannen.

Het is namelijk wereldwijd bekend dat een aantal bedrijven de marketingcampagnes binnen deze sector zo naar hun hand hebben gezet, waardoor bijna elke man gebruikt maakt van de goedkope wegwerpscheerproducten.

Denk hierbij aan bedrijven zoals Gillette. Iedereen kent de reclames wel waarbij een wereldklasse voetballer laat zien hoe glad en netjes de mesjes van Gillette over de huid glijden.

Ideaal natuurlijk voor Gillette, aangezien de gemiddelde man genoegen lijkt te nemen met de scheermesjes, die ze trouwens na twee scheerbeurten vaak alweer kunnen weggooien. Maar goed, als hun favoriete voetballer deze scheermesjes gebruikt, dan kan het toch niet anders dat de mesjes van Gillette zowel degelijke als duurzame scheermesjes zijn.

Safety Razor Zwart

Voordelen van een veiligheidsscheermes

In vergelijk met een wegwerpscheermes kent een safety razor behoorlijk wat interessante voordelen. Hieronder vind je twee van de meest belangrijke voordelen van deze traditionele scheermesjes op een rij!

Een safety razor is duurzaam

Gebruik je een safety razor dan verlaag je hiermee direct de jaarlijkse kosten, die je kwijt bent voor het scheren van je snor en baard. Ook al kosten de moderne varianten vaak een stuk minder en beschikken daarnaast ook over meerdere vlijmscherpe mesjes.

Na enige scheerbeurten zal je namelijk gaan opmerken dat een safety razor vele malen duurzamer is vergeleken met een wegwerpscheermesje. Op lange termijn biedt een veiligheidsscheermes een duurzaam alternatief.

Het beste eindresultaat

Het overkoepelende doel bij het scheren is natuurlijk het eindresultaat. Zodra je scheermes namelijk een glad huidoppervlakte achterlaat, zonder dat hierbij allerlei ingegroeide haartjes of ander soort irritaties ontstaan.

Dankzij het omslachtige design van een modern scheermesje, bereikt deze nooit hetzelfde resultaat in vergelijk met een safety razor mesje. De moderne mesjes zorgen er namelijk voor dat de huid door middel van een dun laagje rubber een klein beetje wordt uitgerekt.

Dit laagje rubber bestaat uit zogeheten microfins, die ervoor zorgen dat elk haartje net onder het huidoppervlak wordt afgesneden. Zodra een haartje echter te kort wordt afgeschoren, bestaat er de kans dat deze in de bovenste lagen van de huid begint te groeien. Dit zorgt uiteindelijk voor irritaties, bultjes en ingegroeide haartjes.

Hand Safetyrazor

Zo gebruik je een safety razor

Uiteindelijk wil je natuurlijk wel weten op welke manier je een safety razor zo effectief mogelijk kunt gebruiken. Daarom vind je hieronder nog even kort een stappenplan voor het scheren met een veiligheidsscheermesje.

Gebruik na elke scheerbeurt altijd een degelijke aftershave, zodat je de meeste huidirritaties kunt tegengaan. Mocht je nu eerder trotse eigenaar zijn van een snor? Dan kun je deze in model brengen met snorrenwax.

  1. Voordat je begint met scheren is het van belang dat je met warm water of een warme handdoek je huid even kort opwarmt. Op deze manier gaan de poriën van zowel je huid als je haar openstaan. Dit zorgt uiteindelijk voor een comfortabele scheerbeurt en het beste eindresultaat.
  2. Breng vervolgens op het gebied dat je wilt scheren een ruime hoeveelheid olie, zeep of andere pre-shave producten aan. Een degelijke pre-shave behandeling zorgt namelijk ervoor dat de wrijving tussen huid en safety razor zal verminderen.
  3. Nu is het tijd voor scheerschuim! Je kunt voor het aanbrengen van scheerschuim het beste een synthetische scheerkwast gebruiken. Zo'n kwast heeft namelijk een borstel die ervoor zorgt dat ook alle huidoppervlak onder je baardstoppels wordt bereikt. Maak hiervoor tijdens het aanbrengen cirkelvormige bewegingen met de scheerkwast.
  4. Bij het scheren met een veiligheidsscheermes is het van belang dat je niet teveel druk zet op de huid. Laat de safety razor het werk doen, zonder druk op het mes te zetten. Let op dat je het scheermes op een hoek van ongeveer 30 graden tegen je huid aanzet. Dit zorgt voor het beste eindresultaat.
  5. Was na het scheren eerst je gezicht met warm water. Zo kun je direct alle overige scheerschuim wegwassen. Vervolgens kun je even kort je gezicht met koud water nat maken. Dit zorgt ervoor dat je poriën weer sluiten. Breng tenslotte een huidverzorgende aftershave aan op je huid. Hiermee wordt de huid beschermd en gevoed met vocht inbrengende mineralen.

Bekijk onze safety razors:

Bekijk onze Safety Razors

Safety Razor Muhle

Bekijk onze Safety Razors

Bekijk onze scheermesjes:

Bekijk onze scheermesjes

Bekijk onze scheermesjes

Tags: